How Cash, Stock and Mixed Mergers Are Taxed for Shareholders
How a merger is paid for decides when shareholders owe tax. The basics of taxable cash deals, tax-free reorganizations, cash boot and basis carryover, from IRS sources.

In an all-cash merger, shareholders are generally treated as having sold their shares, so gain or loss is taxable in the year the deal closes. A stock-for-stock merger that qualifies as a reorganization under tax code section 368 is generally not taxed until you sell the new shares. The proxy statement’s tax section explains each deal.
This is an explanation of how the rules work, not tax advice. Your own result depends on your cost basis, holding period, account type and state taxes, and a tax professional can apply it to your situation.
How is an all-cash merger taxed?
An all-cash merger is generally a taxable sale for US shareholders. Your gain or loss equals the cash per share minus your cost basis in those shares. If you held the shares for more than one year, the result is a long-term capital gain or loss; otherwise it is short-term and taxed like ordinary income.
Your broker reports the cash proceeds on Form 1099-B for the year of closing, and you report the sale on Form 8949 and Schedule D, the same way as a sale on the market. Take-private deals, such as Electronic Arts’ $210-per-share cash buyout that closed on August 4, 2026, fall in this category. Shares held in an IRA or 401(k) are not taxed at the time of the merger.
When is a stock-for-stock merger tax-free?
When it qualifies as a reorganization under section 368, shareholders generally recognize no gain or loss on the exchange. IRS Publication 550 gives the basic case: if a company is acquired and you receive the buyer’s shares in exchange for yours, you do not recognize gain or loss, and your basis in the new shares equals your basis in the old ones.
“Tax-free” here means tax-deferred. The gain is not erased; it carries into the new shares and is taxed when you sell them. Your holding period also carries over, so long-term status is kept. Whether a deal qualifies depends on technical requirements, and the parties usually make closing conditional on legal opinions saying it does.
How is a mixed cash-and-stock merger taxed?
In a mixed deal that qualifies as a reorganization, the cash is called boot. Under the rule in Publication 550, if you receive money in addition to stock in an otherwise nontaxable exchange, your gain is taxed, but only up to the amount of cash received. A loss on the exchange is not recognized.
| Deal type | Taxed at closing? | Basis in what you receive |
|---|---|---|
| All cash | Yes: full gain or loss | Not applicable; you hold cash |
| All stock, qualifying reorganization | Generally no | Same total basis as the old shares |
| Cash plus stock, qualifying reorganization | Gain taxed up to the cash received; losses not recognized | Old basis, minus cash received, plus gain recognized |
| Stock deal that does not qualify | Yes: full gain or loss, as if sold | Fair market value of new shares at closing |
A simple example with boot
Say you paid $3,000 for shares that the merger values at $5,000, and you receive $1,000 in cash and $4,000 in buyer stock. Your total gain is $2,000, but only $1,000 is taxed now, the amount of cash. Your basis in the new stock is $3,000 minus $1,000 cash plus $1,000 gain recognized, or $3,000. In some cases, boot can be taxed as a dividend instead of capital gain; the proxy’s tax section addresses this.
How is cash for fractional shares taxed?
When a stock merger’s exchange ratio leaves you with a fraction of a share, companies usually pay cash instead. Publication 550 treats cash for fractional shares as a sale of that fraction, so it produces a small gain or loss even in an otherwise tax-free deal. It typically appears on Form 1099-B. Our guide to what happens to your shares in a merger explains exchange ratios and fractional shares.
Where do you find your basis after a merger?
For a stock deal, the issuer usually posts IRS Form 8937 on its investor relations website. The form reports an organizational action that affects the basis of a security and usually explains how to allocate basis to the new shares. Brokers use it to update cost basis for covered shares, but it is worth checking the adjusted figures on your account, especially for shares bought in several lots.
- Read the “Material U.S. Federal Income Tax Consequences” section of the proxy statement or S-4.
- After closing, download the Form 8937 from the company’s investor relations page.
- Compare it with your broker’s adjusted basis and your Form 1099-B.
- Bring the documents to your tax preparer if the numbers do not match.
Bottom line
Tendering into a cash tender offer and receiving cash in the second-step merger are both generally taxable sales, and the tax year is set by when you are paid, so a deal closing in early January instead of late December moves the gain into the next tax year. Shareholders weighing appraisal rights or a tender offer should ask a tax professional how timing affects them.
FAQ
Do I owe tax if I did nothing and my shares were converted to cash?
Generally yes, in a taxable account. Conversion in a cash merger is treated as a sale even though you took no action, and the broker reports it on Form 1099-B.
Is a stock merger always tax-free?
No. Only exchanges that meet the reorganization requirements are tax-deferred. The proxy statement says whether the parties expect the deal to qualify and whether closing depends on tax opinions.
What if I have a loss on my shares in a cash merger?
A cash merger is a sale, so a loss is generally a capital loss you can report. In a qualifying stock-for-stock reorganization, a loss is generally not recognized until you sell the new shares.



